Krajská rada AŠSK Ústeckého kraje

Krajská rada AŠSK Ústeckého kraje

7 okresních rad v Ústeckém kraji

Seminář Center sportu Rabac 2014

25. 9. 2014
Foto: Seminář Center sportu Rabac 2014

Ve dnech 20. - 24. září pořádala AŠSK prakticko-teoretický seminář Center sportu a zástupců krajských a okresních rad AŠSK ČR. Setkání se vydařilo a splnilo svůj účel. Kromě pracovních záležitostí  si účastníci formálně i neformálně přededávali své zkušenosti ze své práce a sportovně a společensky se vyžili.

Přálo nám  i počasí. Nejdříve nás Chorvatsko za hranicemi přivítalo deštěm, projížděli jsme kolem vylidněných pláží a přemýšleli jsme při tom, jak operativně změnit program, především kulturně sportovní část. Krátce po příjezdu na místo, ještě než jsme se stačili ubytovat, vysvitlo sluníčko a nastalo krásné letní počasí, které bylo až v neděli večer přerušeno bouřkou. V soboutu odpoledne jsem měli volný program, kdy se většina lidí seznamovala s mořem nebo využívala hotelové bazény, jiní se procházeli po pronedádě nebo trénovali běh.

Po večeři jsme se sešli na 1. oficiálním sezení, kde Naďa Prokůpková zahájila pracovní část semináře. Zástupci některých  Center sportu měli připravené elektronické prezentace, při kterých představili svou školu a činnost v Centru sportu. Nově založená Agentura Moře (Moštěk, Řezníček) seznámila přítomné se sportovním programem a rozdala přihlášky na jednotlivé akce. Jako první se v neděli ráno konal turnaj ve finských kuželkách, kde se čtyři družstva utkala v základním a finálovém kole. Tato nová hra  všechny zaujala, je vhodná pro všechny věkové kategorie i různě velké skupiny lidí. Mnozí si plánují, že si pořídí do školy a budou hrát s dětmi. Po kuželkách Dáša Hubáčková předvedla trénink v kin-balu, kde jsme si vyzkoušeli základy hry. Odpoledne si nejdříve skupina zájemců pod vedením dua Dana-Iveta zacvičila v bazénu, později byl rozehrán turnaj družstev ve volejbalu.

Od 8 hodin večer jsme opět pracovali, představili se další účastníci. Pracovní schůzka stejně tak jako minulý večer plynule přešla v neformální část, kde se všichni dobře bavili při kytarách a zpěvu.

V pondělí ráno jsme odjeli na domluvenou návštěvu stření školy do Labinu. Školou nás provázela paní učitelka slovenského původu, takže odpadla jazyková bariéra. Velmi nás překvapilo, že vybavení a provoz školy je na mnohem nižší úrovni než u nás. Připadalo nám, jako bychom se vrátili o několik desetiletí zpátky.  Po krátké prohlídce historické části Labinu jsme se vrátili do hotelu. Odpoledne Martina Weberová pro všechny připravila přednášku o poskytování první pomoci s praktickými ukázkami nejen s názornými pomůckami, ale i s živými figuranty.  Tříhodinová přednáška u hotelového bazénu se všem moc líbila, také díky kouzlu osobnosti lektorky.

Na už třetím večerním posezení přednesly Věra Helebrantová a Naďa Prokůpková nový projekt Třetí hodina tělesné výchovy. Zdeněk Moštěk, člen pracovní skupiny 3HP, prezentoval své představy a připomínky k projektu. Projekt všechny zaujal, dost dlouho se velmi konstruktivně diskutovalo.

Při společenském večeru se už projevila únava z hektických dnů a většina lidí odcházala do svých pokojů už před půlnocí. Vydrželi jen silní jedinci.

Poslední den začal částečně pracovně, sešla se skupina nových Center sportu s Naďou Prokůpkovou, Ostatní aktivně odpočívali u moře, u bazénu nebo v přírodě. Odpoledne se uskutečnilo pokračování volejbalového turnaje a po té závěrečný večer.

 

Dana Soukupová

 

Foto Václav Pěkný